Davant una urgència, truca al 902 108 361
Notícies Generals | 11/03/2017
¿Qui hi ha darrere el número 902 108 361? Tot un grup humà de metges especialitzats en emergències, encarregats de vetllar pels jugadors accidentats en els nostres camps de futbol.
Davant una urgència, truca al 902 108 361

Quan truquem al 902 108 361, primer ens demanaran les dades bàsiques (nom, edat, ciutat, lloc de l’accident, etc.).  Desprès un metge ens farà les preguntes necessàries per saber quin és l’estat de l’accidentat i què és el que necessita amb urgència. És el moment en el qual els que truquen han de mantenir la calma i respondre objectivament totes les preguntes que ens facin els metges d’Advance Medical. Com diuen, ”els que truquen són els ulls dels metges que atenen la trucada”. Aquests decidiran en molt pocs segons si davant aquesta urgència generada caldrà una ambulància de trasllat, una urgència vital, o si amb un bon consell mèdic serà necessari per solucionar la lesió del jugador accidentat.

El Director Assistencial d’Advance Medical, Ramon Ciurana, és l’encarregat de dirigir aquest grup de metges que tots els dies vetllen per la salut dels futbolistes de la FCF a través del 902 108 361.

Què hi ha darrera del 902 108 361?

Hi ha una Plataforma Mèdica Especialitzada en metges de família que són especialistes en urgències. En una primera instància hi ha un gestor, que no és metge, que agafa les dades: nom, telèfon i localització (adreça del camp). Immediatament es passarà la trucada a un metge.

El metge preguntarà què ha passat, mecanisme de la lesió, com s’ha fet mal, si ha estat una caiguda o un cop, quins símptomes presenta, si el jugador està conscient o no, la respiració, la circulació, si té una ferida... Aquest interrogatori inicial permet:

a) Donar consells al moment: mantenir-lo immòbil, si s’ha de posar gel, si el jugador no és al·lèrgic orientar-lo per donar-li un medicament o un inflamatori; si és un traumatisme lleu, poder fer-li una compressió amb una ferida oberta que estigui sagnant, etc.

b) Segon, procurar una ambulància de trasllat. Tenint en compte que no tot el que s’ha de traslladar ha de ser en ambulància. Moltes vegades, una vegada passada la primera situació aguda, el jugador pot ser traslladat en un cotxe familiar o de qualsevol persona del club. Una ambulància s’utilitza quan es necessita que el pacient vagi estirat, immobilitzat, o que requereix oxigen o cures mèdiques, que en aquest cas seria ambulància medicalitzada.

Si des de la Plataforma Mèdica es veu que la lesió es molt greu, què succeeix?

Si detectem que la lesió és greu, immediatament activem el 112, o a vegades li diem al mateix alertant que l’activi ell perquè li donarà millor la localització que no pas nosaltres. Normalment, els camps de futbol estan en llocs mig amagats, i si està en un poble determinat pot estar a l’entrada o a la sortida, en un polígon, hi ha carrerons o vials per arribar i, per tant, és millor que el propi delegat del club, entrenador, pare o familiar que ens està alertant pugui donar millors indicacions al 112. A continuació, nosaltres fem una comprovació amb el 112 per veure que s’hagi activat un recurs i, amb el telèfon que ens han donat de referència, fem trucades de seguiment. De manera que si un jugador s’ha fet mal, que pot tractar-se d’una fractura important i està en un camp molt allunyat d’on tenim recursos per poder enviar, li direm que truquin al 112, o trucarem nosaltres mateixos també per reforçar la trucada. Una vegada sabem que s’ha activat l’emergència tornarem a fer una trucada de seguiment per saber com està, per si podem ajudar donant mesures d’actuació. És a dir, valorarem que el jugador no empitjori, o si estava atordit saber si ja està més bé, o donar consells generals d’immobilització mentre arriba l’ambulància.

Com a expert en urgències, quin consell es pot donar a la gent que truca al 902 108 361, què està molt nerviosa davant un accident?

Que intentin mantenir la calma, tot i que sé que és difícil en un moment tant crític. Que puguin transmetre bé què és el que veuen, perquè en aquests moments són els nostres ulls, i que no toquin a l’accidentat, sobretot si està inconscient. Simplement, que intentin obrir la via aèria, sense estirar el cap cap enrere per si hi ha una lesió cervical, mobilitzant una mica la mandíbula, i immobilitzant el coll. S’ha de moure el coll i el cap com si fos una sola peça, de manera que tingui la via aèria oberta, aixecant una mica la mandíbula i vigilar que respira. I tapar-lo perquè no perdi temperatura, això és molt important. Mirar també si hi ha alguna hemorràgia, fer compressió; i si hi ha alguna deformitat d’extremitats no moure-la i esperar que vingui el recurs.

Els que truquen sempre es queixen que els hi fan moltes preguntes. Quina raó hi ha?

És més simple del que sembla, el que passa és que si una persona està nerviosa, en aquell moment pensa que li estan fent perdre el temps i es col·lapsa. En un primer moment hem d’intentar esbrinar quins són els símptomes més importants: consciència, si hi ha deformitat, com ha estat la lesió..., per poder establir el nivell de gravetat. Per exemple, una fractura de canell pot ser molt espectacular, molt dolorosa, però en realitat no és una emergència. Simplement, és explicar bé que mantinguin immobilitzar el braç, estirar-lo bé, amb un diari o revista embolicar el canell i amb dos esparadraps unir les fulles, és la millor immobilització que es pot fer. Es posa el braç del jugador en el pit i se’l porta a l’hospital. Ningú farà més que això. Per tant, podem donar consells suficients com per fer aquestes primeres cures si sabem realment què passa. Si l’únic que ens transmeten és vingui, vingui, vingui, i no ens permeten fer cap mena d’interrogatori per esbrinar la gravetat de la lesió, mobilitzarem ambulàncies per mobilitzar. Per l’angoixa del moment i la situació d’estrès que genera es mobilitzen ambulàncies i recursos que es podrien evitar. S’ha d’intentar mantenir la calma i descriure bé què li passa a l’accidentat, ja que seran quatre preguntes del metge.

Alguna recomanació?

La primera dificultat sempre són els nervis del moment. I si és un jugador jovenet doncs hi ha molta angoixa per part dels pares, i la gent s’enfada perquè potser ha estat una entrada lletja de l’equip contrari. Molt sovint, l’entrenador que ens truca és de l’altre equip, no sap ni el nom del jugador, ni l’edat, ni cap dada important que ens pugui donar. L’ideal és que truqui l’entrenador del seu equip o delegat, que el coneixen bé.

A vegades ens truca molta gent que està al camp quan veuen un accident. Per nosaltres no és un problema perquè ja ens n’adonem que és el mateix cas, la dificultat està en què un ens doni una referència i algú altre, una diferent. Per exemple, el que està a la grada potser només ens podrà dir el número que porta. Mantenir sempre la calma.

 

Davant de qualsevol accident en un camp de futbol, si teniu algun dubte o una urgència, no dubteu en trucar al número d’emergències de la Mutualitat Catalana de Futbol: el 902 108 361. Un telèfon des d’on s’actua amb rigor i professionalitat davant una situació complicada d’emergència. Per això, 902 108 361.Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.