El model de joc de la selecció espanyola i del futbol formatiu de Barça i Espanyol, en el 5è Dia de l’Entrenador
Notícies Generals | 02/12/2016
El CTE de la FCF ha celebrat, un any més, el Dia de l’Entrenador amb tres conferències dutes a terme per prestigiosos professionals.
El model de joc de la selecció espanyola i del futbol formatiu de Barça i Espanyol, en el 5è Dia de l’Entrenador

El 5è Dia l’Entrenador és un acte que combina la formació i l’actualització amb l’homenatge als millors tècnics del país. Uns 500 entrenadors de tot Catalunya han assistit a les diferents ponències que s’han realitzat a l’Hotel Hesperia Tower de Barcelona.

El primer en pujar a l’escenari ha estat el responsable del Departament d’Optimització i Rendiment del futbol base del RCD Espanyol, Fran Navarro. Durant la seva xerrada, titulada “Preparació de les tasques en base al model de joc” ha explicat el model de joc de l’Espanyol i, per fer-ho, Navarro ha mostrat diferents vídeos on s’han vist els comportaments habituals en els entrenaments dels equips de base del RCD Espanyol i els tipus d’exercicis que duen a terme.  Tot això per aconseguir, tal com ha explicat Navarro, “que els jugadors de l’Espanyol siguin 100% de la cantera la temporada 2019-20”.

A continuació, el Director Tècnic de l’Escola de Futbol del FC Barcelona, Isaac Guerrero; i el responsable de l’Àrea de Perfeccionament de l’Escola de Futbol del FC Barcelona, Xavier Damunt, han protagonitzat la conferència “Una proposta de treball per a la millora de la presa de decisions en el futbol formatiu”.

Xavi Damunt ha parlat de la importància de la comunicació no verbal destacant que “el futbol és un esport en el qual hi ha una gran quantitat de signes que s’han d’interpretar”, i ha afegit que “l’entrenador ha d’assegurar cobrir les necessitats comunicatives de l’equip”.  A més, Damunt també ha recalcat l’aprenentatge cooperatiu fora del terreny de joc, “la utilització de vídeos serveix per trobar comportaments comunicatius més recurrents i interpretar-los”. I ha deixat clar que “si els jugadors se saben autogestionar s’entendran millor”.

Isaac Guerrero ha mostrat un vídeo amb un exemple del codi de comunicació no verbal del Barça, del qual ha dit que “ha de ser entès com un organisme viu, ja que anirà evolucionant en funció de les necessitats dels jugadors”.  Guerrero també ha explicat els tres nivells de dificultat previs al desenvolupament del codi de comunicació no verbal.

El president de la FCF, Andreu Subies, ha dedicat unes paraules a tots els representants del CTE de la RFEF, als quals els ha assegurat que són un Comitè molt important i que realitzen “una feina molt important pel futur dels nostres clubs i per la formació tant de jugadors com de persones” i ha animat a tots els assistents a “continuar la seva formació dins del món del futbol”.

Finalment, el tècnic de la Selecció Espanyola Absoluta, Julen Lopetegui; i el seu segon a la Selecció, Pablo Sanz, han tancat el cicle de ponències amb la xerrada sobre “Preparació d’una concentració de la Selecció Espanyola”.  En primer lloc, Sanz ha volgut deixar clar que “la millor manera de treure una conclusió d’un jugador és a través de l’observació en directe”. Per exemplificar-ho, han mostrat diferents vídeos de càmeres de televisió. Durant la ponència, els tècnics han explicat els passos que segueixen abans i després d’un partit de la Selecció, que són des de l’observació a la conclusió i planificació, passant per l’estratègia i el disseny de les sessions. Julen Lopetegui ha assenyalat que “després del visionat tractem d’analitzar les fortaleses i debilitats del rival per planificar la nostra intervenció”.

A més, el seleccionador absolut ha explicat que “la relació amb els entrenadors dels clubs és molt important per saber l’estat físic i emocional dels jugadors”. També han mostrat diferents exercicis que han dut a terme durant els entrenaments i, Lopetegui ha assegurat que la Selecció Espanyola és un equip “molt exposat i hem de treballar les pèrdues de pilota amb una ràpida reacció”. Lopetegui ha conclòs la conferència assenyalant  que “hi ha tres conceptes sense els quals és complicat que la resta de la feina funcioni: cohesió, emoció i compromís”.

GALERIA D'IMATGES



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.