Èxit d’assistència a la conferència de la mort sobtada a Lleida
Mutualitat FCF | 17/02/2018
Desenes de persones han seguit amb atenció les explicacions dels cardiòlegs Enric Serra i Francesc Carreras sobre la mort sobtada.
Èxit d’assistència a la conferència de la mort sobtada a Lleida

La Sala Coliseum de Corbins, a Lleida, s’ha omplert de gom a gom per acollir la conferència ‘Valoració cardiològica en medicina de l’esport. Mort sobtada. Prevenció i riscos’ impartida pels cardiòlegs Enric Serra i Francesc Carreras. Tots dos han coincidit en treure alarmisme en relació a la mort sobtada, en moltes ocasions magnificada per la mort d’esportistes d’elit. Encara que no sigui obligatori, tots els esportistes haurien de passar unes proves bàsiques cardiològiques per descartar qualsevol patologia del cor que pugui implicar una mort sobtada. En aquest sentit, Serra ha afirmat que “la mort sobtada la pateixen malalts que fan esport”. Per tant, les revisions del cor haurien de fer-se a tots els esportistes per tenir la seguretat que no pateixen cap patologia al cor. La mort sobtada no sobrevé en esportistes sans.

Ambdós cardiòlegs han dividit les seves intervencions en dues grans àrees: la valoració de l’aptitud esportiva bàsica, i la utilitat de les exploracions complementàries en els casos dubtosos. L’esport no és la causa de la mort sobtada. Serra ha posat com a exemple el ciclisme. L’esforç que es fa en aquest esport causa molt poques morts sobtades, i les que existeixen estan associades al dopatge. El cardiòleg ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat. “Es parla de la mort sobtada en els mitjans de comunicació quan veiem casos de futbolistes de Primera Divisió que cauen fulminats a terra i moren. Hem de fugir d’aquest alarmisme i tenir clar que aquestes morts han estat com a conseqüència de la malaltia que patien, no per fer esport”, ha remarcat.

Per la seva banda, Carreras ha mostrat estadístiques interessants: de cada 100.000 esportistes/any només 1 perd la vida per mort sobtada. A Espanya moren sobtadament un total de 16 a 20 esportistes a l’any, com a mínim. Les revisions mèdiques periòdiques, en particular si hi ha antecedents de malalties cardíaques de transmissió familiar com algunes miocardiopaties, poden salvar la vida d’un esportista. Pràcticament no hi ha casos de mort sobtada en els esportistes que passen reconeixements mèdics periòdics. 

Per què mor un esportista de mort sobtada?

Menors de 35 anys: Les malalties cardíaques hereditàries (miocardiopatia hipertròfica, displàsia eritrogènica, canalopaties), anomalies congènites de les artèries coronàries, orígens hereditaris, múscul cardíac gran, anomalies en les artèries (de difícil diagnòstic si no s’utilitzen tècniques d’imatge cardíaca avançada), són les causes més habituals.

Majors de 35 anys: Infart agut de miocardi és la causa més freqüent.

En el torn de preguntes, Carreras ha destacat la importància de tenir als clubs gent preparada per fer una reanimació cardiopulmonar bàsica i la utilització dels desfibril·ladors. Una actuació correcta de reanimació amb o sense desfibril·lador durant l’interval d’espera del servei d’emergències mèdiques pot salvar una vida. És important fer cursos de reanimació cardiopulmonar bàsica per saber com identificar i actuar davant d'un cas de mort sobtada durant la pràctica de l’esport. 

Carreras ha estat taxatiu en dos hàbits habituals dels futbolistes que han d’intentar evitar-se:

  • L’excés de cafeïna de les begudes energètiques poden provocar arítmies en esportistes aparentment sans, amb conseqüències impredictibles.
  • Mai jugar a futbol amb símptomes d’un refredat i molt menys amb  una grip fins que estigui ben resolta. Els virus poden inflamar el cor amb més facilitat (miocarditis) i provocar arítmies que podrien ser la causa d’una mort sobtada. “Quan estem refredats hem de descansar, és pur sentit comú”, ha asseverat Carreras.

La Mutualitat Catalana de Futbolistes també ha presentat a Corbins el seu nou canal de lesions, destinat als jugadors lesionats de l’FCF. Des de l'inici del 2018, els jugadors lesionats reben un missatge al mòbil on se’ls hi facilita un enllaç per veure la seva lesió, com s’ha produït, quin serà el seu tractament, la seva rehabilitació i la readaptació abans d’aconseguir arribar a l’objectiu final: tornar a la pràctica del futbol a un bon nivell. Són un total de 28 vídeos presentats per tots els metges de la Mutualitat dirigits pels caps d’equip Ramón Cugat, Emili Moragas, José Aragón i Jaume Vilaró.

L’alcalde de Corbins, Jaume Camarasa, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als assistents. A l’acte també hi ha assistit el vicepresident i delegat de l'FCF a Lleida, Jordi Terés, que ha incidit en la importància que aquesta conferència es traslladés a terres lleidatanes. I el vicepresident de l’FCF i president del Consell Territorial de la Mutualitat Catalana de Futbolistes, Josep Llaó, s’ha dirigit als assistents per destar la rellevància que la Mutualitat realitzi conferències com aquesta a tot el territori. També han estat presents els directius de la delegació de Lleida de l’FCF, així com els seus treballadors.



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.