Futbol i futbol sala per a la igualtat
Futbol Femení | 25/09/2019
L’FCF i l’INEFC s’han unit per col·laborar en un projecte pioner que impulsa diverses activitats a diferents instituts de Catalunya sota l’empara d’#ORGULLOSA.
Futbol i futbol sala per a la igualtat

El programa d’activitats #ORGULLOSA Futbol per a la igualtat és una proposta educativa que pretén fomentar la igualtat entre nois i noies en l’esport, i contribuir a la construcció d’un model educatiu basat en la cooperació, el respecte i la capacitat crítica, amb el futbol i el futbol sala femení com a eix conductor i centre d’interès. La Federació Catalana de Futbol i l’INEFC han unit forces per tal d’implementar aquest projecte als instituts catalans i contribuir als canvis de models i relacions tradicionals de gènere en l’esport i a través de l’esport.

El futbol és un esport que, en ple segle XXI, encara està fortament marcat pels estereotips de gènere i en el que sovint es produeixen situacions de discriminació i exclusió. Davant d’aquesta situació, aquesta proposta pretén donar eines al professorat d’Educació Física i d’altres àrees educatives per tal d’incorporar el futbol i el futbol sala de manera transformadora i coeducativa als centres educatius. Enlloc d’evitar el conflicte i excloure aquest esport del context educatiu, es pretén abordar-lo de forma crítica per tal que noies i nois puguin reflexionar sobre la dimensió social d’aquest esport i tinguin l’oportunitat de practicar-lo en un context de respecte i cooperació amb una mirada especial i ferma cap a la perspectiva de gènere.

Els objectius del programa

  1. Promoure la capacitat crítica sobre els estereotips de gènere i la discriminació en l’activitat física i l’esport.
  1. Fomentar la cooperació i el respecte entre nois i noies en la pràctica del futbol i el futbol sala.
  1. Millorar les habilitats bàsiques, tècniques, tàctiques i estratègiques vinculades a la pràctica del futbol i del futbol sala dels nois i les noies.
  1. Afavorir les relacions entre els centres educatius, les famílies i els clubs esportius de l’entorn.

L’estructura d’#ORGULLOSA Futbol per a la igualtat

El programa s’estructura en tres blocs de treball que es complementen els uns als altres, de manera que permeten desenvolupar diferents competències i continguts clau del currículum d’Educació Física a l’etapa d’Educació Secundària. Aquest vincle amb el currículum no és casual, sinó que respon a una intencionalitat pedagògica i educativa d’educar a noies i nois en l’ideal de la democràcia i l’equitat en l’esport.

Aquests blocs permeten abordar el futbol i el futbol sala des de la seva dimensió social, cultural, educativa i esportiva:

  • Bloc 1, reflexió crítica: es plantegen 5 activitats que tenen a veure amb l’anàlisi crítica de la incidència dels models i relacions tradicionals de gènere en la situació actual.
  • Bloc 2, la vessant lúdica: es plantegen 10 activitats motrius que tenen relació amb la pràctica del futbol i el futbol sala d’una manera lúdica i cooperativa.
  • Bloc 3, el nostre entorn: es presenten 5 activitats que impliquen el coneixement del futbol i futbol sala femení que es troba a l’abast dels nois i noies, al seu entorn proper.

Per iniciar el projecte, des de l’INEFC s’han seleccionat 7 instituts d’arreu de Catalunya, especialment sensibles per promoure la coeducació, per posar a prova totes les activitats que es detallen en un recurs pedagògic, el qual es donarà a conèixer en els propers mesos.



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.