Jonathan Giráldez: “El nivell del futbol català és molt alt i els clubs fan un gran treball”
La Selecció Catalana sub 12 masculina inicia aquesta setmana la preparació del Campionat d’Espanya, que tindrà lloc a l’abril. El nou seleccionador, amb experiència en el cos tècnic de diverses Seleccions Catalanes base, afronta el repte amb l’objectiu de retornar l’equip a l’esglaó més alt del podi.
Jonathan Giráldez: “El nivell del futbol català és molt alt i els clubs fan un gran treball”

S’estrena al capdavant de la sub 12 masculina després de dur a terme altres tasques en diverses Seleccions Catalanes. Com afronta aquesta nova etapa?

El fet d’haver estat en el cos tècnic no solament de les Seleccions Masculines, sinó també de les femenines, et dóna una visió més àmplia del que necessita aquest format de competició, sobretot en sub 12. Haver viscut competicions tant de Futbol 11 com de Futbol 8, crec que m’aporta la maduresa necessària per assumir un càrrec com aquest. Agraeixo a l’FCF que em doni l’oportunitat en la meva tercera temporada a la casa. Per mi és una alegria i entomo la responsabilitat de dirigir l’equip com un aprenentatge més en la meva trajectòria com a entrenador.

Després de quatre temporades guanyant de forma consecutiva el campionat estatal, del 2012-2013 al 2015-2016, la temporada passada la Selecció va caure als quarts de final. Per aquest curs, quin és l’objectiu?

Hem de partir de la base que som la Selecció Catalana, amb tot el que això implica. El nivell del futbol català és molt alt i els clubs fan un gran treball en el futbol formatiu. La competitivitat de la lliga cada vegada és major i els jugadors tenen ganes de fer les coses bé per gaudir de minuts. A més, disposem d’un volum considerable de llicències, fet que ens dóna potencial per estar al podi entre les tres millors seleccions de tot el territori. També considero molt important la manera d’aconseguir-ho: jugant bé a futbol. Hem de representar com pertoca el futbol català i lluitar amb les nostres senyes d’identitat per arribar el més lluny possible i guanyar.

Quines seran aquestes senyes d’identitat?

La identitat la marquen els jugadors i la representació que tinguem en funció dels equips de procedència. Catalunya té una identitat de ser dominadora a partir de la possessió, intentar crear el major nombre d’ocasions de perill respecte el rival i procurar que no te les generin a tu. Tota la preparació estarà encaminada a aquest propòsit. Sabem que el nivell és alt i, per tant, els nostres jugadors estan preparats per desenvolupar aquest joc. És cert que ens trobarem amb seleccions que treballen molt bé i intentaran treure’ns la pilota, però la meta passa per mostrar un futbol atractiu i, en conseqüència, assolir un resultat a l’altura del que mereix aquest escut.

Dirigirà un bloc format per nens d’onze i dotze anys. Com compaginarà el fet de competir amb aspectes com la formació i els valors?

Precisament, un dels trets que crida més l’atenció en els darrers anys dels jugadors de Catalunya sub 12 és la seva personalitat i mentalitat per voler competir, però també de saber acceptar la derrota com a part del joc, com es va demostrar la temporada passada a Riudoms. En aquestes edats, resulta prioritari que a través de l’esport inculquem als nens uns hàbits de joc net i fair play. En la victòria tothom s’hi sent còmode, però la derrota també s’ha de saber canalitzar des de petits. Configura un aspecte bàsic que ja disposa d’un llarg recorregut gràcies al treball dels clubs, juntament amb tots els valors intrínsecs que porta associada la pràctica del futbol. I com a Selecció, que representem a tants equips d’arreu de Catalunya, no podem ser menys.

La lliga de Preferent en categoria Aleví té sis grups a tot Catalunya. El treball per elaborar la convocatòria final és minuciós?

Estem realitzant un esforç per poder veure tots els equips i jugadors de la categoria. Tot i que és cert que per tradició el major nombre de jugadors que s’emporta la sub 12 són de Barcelona, ens desplacem periòdicament a Tarragona, Girona i Lleida per fer seguiment. El fet que la competició es disputi a l’abril ens ha permès disposar de temps suficient per elaborar una preconvocatòria de moltes garanties. Així mateix, una magnífica eina per visualitzar futbolistes són els tornejos que organitzen els clubs a les seves instal·lacions en dates assenyalades, on s’agrupen desenes d’equips i també ens permeten comprovar el nivell de les seleccions amb qui ens enfrontarem.

Què li han aportat aquestes temporades en què ha format part del cos tècnic de diverses seleccions, de cara a fer aquest salt com a primer entrenador?

En tots els cossos tècnics on he estat, a partir d’un mateix patró, he après matisos diferents a l’hora de treballar. Et nodreixes de formes de pensar, elaborar tasques o analitzar el joc, i això et dóna peu a que puguis organitzar el teu propi esquema. També cal dir que en tots ells he pogut participar de forma activa, amb l’oportunitat de decidir. La clau passa per desenvolupar les teves habilitats, no solament a nivell futbolístic, sinó també humà o logístic: conèixer el complex format de la competició, organitzar-nos per cobrir set partits en un cap de setmana, i saber aprofitar una concentració o convocar els jugadors que puguin donar un major rendiment durant la competició i que tinguin la millor sinèrgia possible amb els companys dins i fora del camp. Disposo de l’experiència suficient i ara toca posar-la en pràctica al capdavant de la Selecció Catalana sub 12 masculina.Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.