L’increment de l’arbitratge femení en el futbol sala català
FS Notícies | 15/05/2020
Una temporada més el nombre de noies dins del Comitè Tècnic d'Àrbitres de Futbol Sala ha augmentat i ja formen un 12% del col·lectiu arbitral, amb un total de 66 dones.
L’increment de l’arbitratge femení en el futbol sala català

L'arbitratge femení segueix augmentant. Un any més, s’ha registrat un creixement en el nombre de noies que formen part del Comitè Tècnic d’Àrbitres de Futbol Sala de la Lliga Catalana de Futbol Sala. Unes xifres impulsades gràcies a les darreres promocions de l'Escola del CTAFS i a la campanya #Orgullosa de la Federació Catalana de Futbol, que des de la posada en marxa a l’estiu del 2017, i amb l’objectiu de promocionar el futbol i futbol sala femení català, les dades han estat ascendents i l’increment ha estat notable.Aquesta temporada, dels 570 àrbitres que estan afiliats al CTAFS, 66 són noies. Això suposa un 12% del total i un creixement respecte a les darreres temporades, tal com es mostra a la següent taula:

TEMPORADA NOMBRE TOTAL D’ARBITRES ÀRBITRES DONES
2016-2017 494 46
2017-2018 509 51
2018-2019 562 63
2019-2020 570 66

En les darreres quatre temporades, hi ha hagut un augment del 43% de presència femenina dins del comitè. A la temporada 2016-2017, hi havia 46 àrbitres dones, mentre que durant aquesta temporada n'hi havia 20 més, amb un total de 66. Una crescuda repartida arreu del territori català. En l'última promoció de l'Escola d'Àrbitres de futbol sala, es van afegir al col·lectiu arbitral un total de 14 àrbitres femenines distribuïdes en sis delegacions catalanes.

NOMBRE ÀRBITRES FEMENINES 8a PROMOCIÓ DELEGACIÓ
3 Baix Llobregat
5 Barcelona
1 Anoia
1 Lleida
Maresme
1 Tarragona

Pel que fa a les 66 dones afiliades al comitè, també es troben repartides per a les diferents delegacions catalanes de l'LCFS. La delegació de Barcelona és la que té el nombre més gran de col·legiades amb un total de 16, mentre que a Girona n'hi ha 2:

NOMBRE TOTAL ÀRBITRES FEMENINES DELEGACIÓ
6 Anoia
14 Baix Llobregat
16 Barcelona
2 Girona
7 Lleida
9 Maresme
5 Tarragona
Vallès

Per altra banda, un 7% dels àrbitres principals són noies, és a dir, 32 dones exerceixen com a àrbitra principal. Un percentatge que creix lentament, però de manera constant, respecte de les temporades anteriors. A continuació, es mostra la taula de les diferents categories que xiulen les col·legiades:

NOMBRE D'ÀRBITRES PRINCIPALS FEMENINES CATEGORIA
14 Àrbitra Escola
13 Àrbitra Base
2 Àrbitra Sènior A
3 Àrbitra Divisió d'Honor Catalana

Mentre que 34 dones són àrbitres assistents, que suposa un 38% del total, una mica menys que anys anteriors. 

NOMBRE D'ÀRBITRES ASSISTENTS FEMENINES CATEGORIA
21 Jutge de Taula de Territorial
5 Cronometradora de 3a Divisió Nacional
3 Cronometradora de 2a B Nacional
5 Cronometradora de 1a Divisió Nacional

Aquestes dades, segons el CTAFS, mostren que es trenca una tendència històrica, ja que cada vegada hi ha més àrbitres principals que són dones i, a més, cada vegada hi ha menys àrbitres assistents que són noies.

L'augment de l’arbitratge femení en el futbol sala s’ha vist reflectit en els diferents esdeveniments organitzats per la Lliga Catalana de Futbol Sala al llarg de la temporada. 

En els Campionats Comarcals de Seleccions Base de Futbol Sala, celebrats el 6 i 7 de desembre de 2019 a la Ciutat Esportiva de Blanes, les àrbitres van tenir protagonisme en una de les cerimònies més importants dins del panorama del futbol sala català. Durant la primera jornada de fase de grups, en el qual es van disputar 60 partits xiulats per 20 col·legiats, 13 eren àrbitres femenines de les diferents delegacions territorials. 

Clara Dueñas, àrbitra Base de Barcelona i debutant als Campionats Comarcals de futbol sala, va afirmar que ‘’és un vot de confiança que el Comitè Tècnic d’Àrbitres de Futbol Sala hagi confiat en mi per a poder arbitrar, em fa moltíssima il·lusió. És el meu segon any com a àrbitra i crec que poder estar aquí és un aprenentatge molt gran pel meu futur’’. En aquest mateix sentit, Laura Moreno, àrbitra Base del Vallès i també debutant en els Comarcals, va manifestar que ‘’estic molt orgullosa que la figura de l’arbitratge femení tingui una representació tan important en el dia d’avui. En els darrers anys, el Comitè Tècnic d’Àrbitres de Futbol Sala està treballant molt en l’aspecte formatiu i empenyent perquè augmenti el nombre d’àrbitres femenines en el món del futbol sala'’.L’arbitratge femení també va estar present a la Fase Final de Miniprebenjamins, Prebenjamins i Aleví Femení de Futbol Sala, celebrada el 2 de febrer de 2020 a la Ciutat Esportiva de Blanes. Com en les darreres edicions, els 23 col·legiats per a dirigir els 87 partits de les tres categories participants van ser àrbitres de la 8a promoció de l’Escola del CTAFS, és a dir, els àrbitres més novells afiliats al col·lectiu arbitral. És una gran aposta del CTAFS per seguir amb la formació i l’aprenentatge dels àrbitres més joves i seguir guanyant experiència a la pista. Durant aquesta edició, dues àrbitres van poder xiular aquest esdeveniment. Paula Barrio, de la delegació de Barcelona, va valorar molt positivament l’oportunitat que el CTAFS li va brindar.


Un altre exemple del pes i de l’augment de la presència femenina en el col·lectiu arbitral de futbol sala és que el CTAFS va organitzar i ajuntar, per primera vegada, a totes les àrbitres femenines en un sol torn per a realitzar les proves físiques i tècniques. La convocatòria es va realitzar el 12 de gener de 2020 al Pavelló Municipal Xavier Ballber de Cervelló i les àrbitres van avaluar-se per a poder continuar exercint de col·legiada. 
A més, les àrbitres catalanes Soraya Ortega i Maribel Sepúlveda, afiliades al CTAFS, van assistir a la 1a reunió d’àrbitres femenines de futbol sala d’arreu del territori espanyol. El CTNAFS va convocar aquesta reunió d’àrbitres femenines de futbol sala, per primera vegada a la història, per a realitzar unes proves físiques i tècniques. D’aquesta manera, es va poder establir un rànquing a partir dels temps i resultats obtinguts amb l’objectiu de tenir unes bases i poder-les aplicar en el futur. Un acte que es va celebrar el cap de setmana del 9 i 10 de febrer de 2020 a la Ciutat del Futbol de Las Rozas, a Madrid.
L'arbitratge femení continuarà sent una de les apostes del CTAFS en les pròximes temporades i espera que el nombre d'àrbitres femenines continuï creixent, aconseguint més pes dins del col·lectiu arbitral. 



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.