La mort sobtada no sobrevé en esportistes sans
Mutualitat FCF | 29/09/2017
A la Federació Catalana de Futbol, la Mutualitat Catalana de Futbolistes ha ofert una conferència sobre la mort sobtada amb dos cardiòlegs de prestigi, els quals han explicat la seva prevenció i els riscos que s’han d’evitar.
La mort sobtada no sobrevé en esportistes sans

A la seu central de l’FCF a Barcelona, els cardiòlegs Dr. Enric Serra Grima i Dr. Francesc Carreras Costa han impartit la conferència “Valoració cardiològica en medicina de l’esport. Mort sobtada. Prevenció i riscos”. Tots dos han coincidit en treure alarmisme en relació a la mort sobtada, magnificada en moltes ocasions per la mort d’esportistes d’elit. La mort sobtada esdevé en esportistes que estan malalts del cor i no sobrevé en esportistes sans. Això si, malgrat que no sigui obligatori, tot futbolista o esportista hauria de passar unes proves bàsiques cardiològiques (un electrocardiograma) per descartar qualsevol patologia del cor que pugui implicar una mort sobtada. El Dr. Serra Grima ha estat clar i és que “la mort sobtada la pateixen malalts que fan esport”. Per tant, les revisions del cor haurien de fer-se a tot aquell que practiqui un esport per tenir la seguretat que no pateix cap patologia al cor.

Els doctors han dividit les seves intervencions en dues grans àrees: la valoració de l’aptitud esportiva bàsica, i la utilitat de les exploracions complementàries en els casos dubtosos. L’esport no és la causa de la mort sobtada. Serra Grima ha posat com a exemple el ciclisme. L’esforç que es fa en aquest esport causa molt poques morts sobtades i les que existeixen estan associades al dopatge. El cardiòleg ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat: “Es parla de la mort sobtada quan els mitjans de comunicació mostren casos de futbolistes de Primera Divisió que cauen fulminats a terra i moren. Hem de fugir d’aquest alarmisme i tenir clar que aquestes morts han estat a conseqüència de la malaltia que patien, no per fer esport”.

Per la seva banda, el Dr. Francesc Carreras ha donat a conèixer estadístiques interesants com ara que de cada 100.000 esportistes només 1 perd la vida per mort sobtada, i que a Espanya moren 16 esportistes a l’any per aquesta patologia. Els controls periòdics o tenir en compte factors hereditaris poden salvar la vida d’un esportista.

Per què mor un esportista de mort sobtada?

MENORS DE 35 ANYS: Orígens hereditaris, múscul cardíac gran, anomalies en les artèries de difícil diagnòstic.

MAJORS DE 35 ANYS: Per infart de miocardi.

En el torn de preguntes els experts han destacat la importància de tenir als clubs gent preparada per la utilització dels desfibril·ladors. Una actuació correcta de reanimació amb o sense desfibril·lador pot salvar una vida. Per això és important fer cursos de reanimació per saber utilitzar els desfibril·ladors.

El Dr. Francesc Carreres ha estat taxatiu en dos hàbits habituals que els futbolistes han d’evitar:

  • L’excés de cafeïna de les begudes energètiques poden provocar mort sobtada en esportistes sans.
  • Mai jugar a futbol amb un refredat o una grip, és un factor que pot portar a una mort sobtada. “Quan estem refredats hem de descansar, és pur sentit comú” ha asseverat el Dr. Carreras.

A la Conferència han assistit els directius de la Federació Catalana de Futbol Paquita Linares, Francesc Folguera i Jacobo Domènech. En representació de la Mutualitat Catalana de Futbolistes ha estat present el Director General, Miquel Pardo, el Director de Formació, Antonio Artero, i un nombrós grup de traumatòlegs: Ester Sala, Gilbert Steinbacher, Pedro Álvarez, Bruno Smyers, i Lluís Payan. El CTA de l’FCF també ha tingut representació amb el director del Comitè, Xavi Moreno, les àrbitres catalanes de la Primera Divisió Femenina, Ainara Acebedo, Ylenia Sánchez i Paula Lindez, i els àrbitres de Primera Divisió Alfons Álvarez, David Medié i Xavier Estrada.

L’interès mostrat per molts clubs que han assistit a la conferència demostra la preocupació del món del futbol sobre la mort sobtada. Un interès que anima a la Mutualitat Catalana de Futbolistes a intentar portar aquest tipus de conferències mèdiques a tot el territori català.Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.