Mauricio Pochettino: “L’entrenador català s’ha guanyat una jerarquia a través del treball, les ganes de millorar i la creença en les seves idees”
Comitè Entrenadors | 10/11/2018
Nascut a Santa Fe, Argentina, fa 46 anys, Mauricio Pochettino és un dels entrenadors de futbol més prestigiosos del món. S’ha guanyat aquest reconeixement gràcies a la seva tasca dirigint l’Espanyol, el Southampton i, actualment, el Tottenham Hotspur FC.
Mauricio Pochettino: “L’entrenador català s’ha guanyat una jerarquia a través del treball, les ganes de millorar i la creença en les seves idees”
The Telegraph

Guanyador nat i treballador incansable, al tècnic argentí li agrada que els seus equips siguin intensos, dominin els partits i pressionin al rival. Conversador hàbil i amb un discurs clar i directe, Pochettino serà un dels protagonistes al 7è Dia de l’Entrenador, on impartirà la conferència ‘El futbol analitzat des d’un context emocional’, juntament amb el seu segon entrenador, Jesús Pérez, i el preparador de porters, Toni Jiménez.

El 16 de novembre impartirà la conferència ‘El futbol analitzat des d’un context emocional’ en el 7è Dia de l’Entrenador. Què creu que pot aportar la seva conferència als entrenadors catalans?

És una gran oportunitat per compartir experiències i aprendre junts. Animo a tothom ha assistir a les diferents conferències que s’impartiran. Estic convençut que serà una jornada fantàstica. Per a mi és un plaer tenir l’oportunitat d’explicar la nostra experiència al Tottenham, i oferir un punt de vista diferent sobre el dia a dia d’un equip de futbol.

Des de la seva etapa com a entrenador de l’Espanyol ha comptat en el seu equip de treball amb Jesús Pérez i Toni Jiménez, que també seran protagonistes al 7è Dia de l’Entrenador. La confiança en el cos tècnic és clau perquè un equip tingui èxit?

Sí, absolutament. La confiança en el teu staff és vital perquè un equip triomfi. Quan decideixes ser entrenador, has de saber envoltar-te de professionals amb els quals confiïs plenament, que assumeixin la seva responsabilitat i que se sentin partícips del projecte. Hem de remar tots en la mateixa direcció per arribar a bon port. Més enllà que l’entrenador sigui la cara visible, és tot el cos tècnic qui treballa diàriament perquè arribin els resultats.

Coneix perfectament el futbol català de la seva etapa com a jugador i entrenador de l’Espanyol. Com veu el nivell del futbol català amateur en l’actualitat?

Soc un entrenador que m’he format a Catalunya. De fet, he desenvolupat la meva trajectòria esportiva a Barcelona des del 1994. Els meus fills són catalans i tinc casa allà. Per aquests motius, m’agradaria tornar a viure a Catalunya en un futur. Pel que fa al nivell del futbol català, considero que és molt elevat, tant a nivell de jugadors com de tècnics. L’entrenador català s’ha guanyat una jerarquia a través del treball, les ganes de millorar constantment i la creença en les seves idees. Personalment, crec que els tècnics catalans tenen una formació extraordinària, de les millors del món.

Sport Witness

Sempre va tenir clar que quan pengés les botes seria entrenador?

No. Fins als 26 o 27 anys mai no havia pensant en ser entrenador. Quan vaig veure que s’apropava el meu final com a futbolista, em va començar a interessar com gestionar un grup, els exercicis que realitzàvem als entrenaments i em fixava en com es dirigia a nosaltres l’entrenador. Les meves últimes temporades com a jugador van ser l’inici del que soc ara com a tècnic. Continuava sent futbolista, però ja començava a pensar com a entrenador.

Si hagués de triar un moment dels seus 10 anys com a tècnic, amb quin es quedaria?

És difícil quedar-se només amb un perquè cada instant és únic i irrepetible. Un dels moments que més m’ha marcat va ser el dia de la meva presentació a l’Espanyol. Vaig sentir una il·lusió enorme per començar aquesta nova etapa, però era conscient que el càrrec també comportava una gran responsabilitat. Recordo moments extraordinaris com la victòria al Camp Nou després de 17 anys o la reacció de l’equip quan anava cuer. La meva pitjor experiència, sens dubte, va ser la tràgica mort de Dani Jarque, al qual sempre portarem al cor. De totes les vivències s’aprèn, tant a nivell personal com professional.

Gareth Southgate va reconèixer en una entrevista a The Telegraph l’any passat, abans de fer història en el Mundial de Rússia arribant fins a les semifinals, que Pochettino era l’arma secreta de la selecció anglesa. Va destacar que tots els jugadors del Tottenham havien millorat notablement física i mentalment gràcies als seus entrenaments. Considera que, en certa manera, ha implantat una innovadora metodologia de treball a la Premier League?

Actualment, pràcticament tots els entrenadors tenim el coneixement i la capacitat de desenvolupar diferents tipus de metodologies. El que ens fa diferents és la manera en com la transmetem. Això depèn del caràcter i de la personalitat de cadascú. En el passat hi havia més facilitat per innovar, però avui en dia cada vegada és més complicat. Nosaltres donem molta importància a la comunicació amb els futbolistes, a com dirigir-nos a ells. També hem intentat desplegar un estil de joc diferent del que fins ara es practicava a la Premier League. Ningú té la veritat absoluta en el futbol. El més important és creure en la teva idea de joc i transmetre-la amb convenciment i il·lusió.

Un dels moments de l'entrevista amb l'FCF.S’ha convertit en un dels entrenadors més prestigiosos del món, rebent molts elogis de tècnics, premsa i afició. Què és el que més li agrada de la seva professió?

M’agraden les alegries, la tristesa, la decepció... M’agraden les parts que són boniques i les que no ho són tant. Com que és una cosa que m’apassiona, m’agrada absolutament tot.

Què és el més important per ser un bon entrenador?

El bon entrenador és qui li dona forma al seu equip i li transmet la seva idea, fent créixer els futbolistes, que evolucionin i que trobin el seu rol dins del camp. La clau és que l’equip jugui com tu sents. Ser un bon entrenador no significa guanyar molts títols o estar en un equip d’un nivell concret. Per a mi, guanyar o perdre és una altra cosa. És evident, però, que vivim en un món resultadista i sembla que el que guanya és el bo i qui és segon ja no ho és. En el futbol hi ha molts condicionants que fan que guanyis i no per això seràs millor entrenador que un altre que no ha disposat de les mateixes eines que tu. Hauríem de canviar la manera de pensar de la societat, perquè sembla que qui guanya és el millor i en el futbol depens de moltíssimes circumstàncies. Partint de la base que avui dia tothom té la possibilitat de formar-se i aprendre, els entrenadors que estem a la Primera Divisió estem formats de la mateixa manera que els que estan a Segona Divisió, Tercera, territorial... Ara bé, s’ha de tenir consistència per treballar sempre, anar aconseguint objectius, i tenir un punt de sort per aprofitar una oportunitat. 

En els seus inicis com a entrenador, va visitar algun club de l’elit per conèixer metodologies de treball?

No gaire. No crec en el fet d’observar metodologies de treball dels altres perquè cadascú ha de crear la seva pròpia a través de l’experiència i del que a un li agrada. Sí que em va encantar poder compatir coneixements amb entrenadors com [Francisco Xabier] Azkargorta, Alex Ferguson, [José Antonio] Camacho, Luis Fernández... Als entrenadors més joves que venen a veure’ns sempre els hi dic que no poden anar pels clubs buscant receptes i copiant entrenaments. El que han de fer és entendre els entrenadors d’elit, com gestionen diferents situacions i grups de persones. Quan ets jove sembla que el més rellevant és fer exercicis amb sortida de pilota, de pressió, de posició tàctica, però al final el més important és com ho gestionis tot. Depenent de com actuïs tu, l’exercici tindrà un efecte o un altre.

Eurosport.com

Quin consell li donaria a un entrenador que està començant?

El més important per a mi és la humilitat i la capacitat d’estar obert a evolucionar. El futbol és un joc dinàmic que sempre demana estar atent, concentrat, i la nostra feina també és així. Obert a aprendre, a millorar, i sempre anar per davant del que pensa el futbolista, anticipar situacions. Un altre factor clau és seguir les teves sensacions, sent conscient que el teu no és l’únic camí que existeix. I, sobretot, tenir molt de respecte als teus companys i a les altres maneres d’entendre el futbol.

Una de les anècdotes més curioses de la seva trajectòria professional és quan Marcelo Bielsa, aleshores entrenador del Newell’s Old Boys, va anar a casa seva a les dues de la matinada per tal de convèncer-lo que jugués en el club de Rosario. Vostè aconsegueix desconnectar del futbol en el seu temps lliure o li passa com a Bielsa?

No sé si Bielsa desconnecta o no, però és cert que és difícil. Sent jugador és més fàcil desconnectar perquè només has de seguir les indicacions que et diuen i després marxes a casa. No te n’adones del que significa estar en un cos tècnic, i quan hi ets comences a respectar la seva feina. Quan ets entrenador són 24 hores pensant, buscant solucions, preparant xerrades i vídeos per al dia següent... Crec que és impossible. Et treu molt de temps, i si ets professional i t’apassiona el que fas és difícil desconnectar. Pots estar a casa amb la teva família, però no deixes de pensar en l’entrenament de l’endemà, amb quin jugador has de parlar, què has de planificar amb l’staff... És una professió de la qual has de gaudir cada cosa perquè sinó és difícil compaginar-ho a nivell familiar. Per això també necessites que la teva família sigui comprensiva i entengui que el futbol és la teva passió, i acceptar que el temps que els hi dediques és poc, però de qualitat.

Un dels moments de l'entrevista amb l'FCF.



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.