Tarragona: les respostes al per què de la mort sobtada
Mutualitat FCF | 11/05/2018
Més de 200 persones han acudit a l'Auditori Casal Cultural de la Pobla de Mafumet per seguir les ponències dels cardiòlegs Ricart Sierra i Francesc Carreras.
Tarragona: les respostes al per què de la mort sobtada

L’Auditori del Casal Cultural de La Pobla de Mafumet ha acollit la darrera de les Conferències sobre la 'mort sobtada' programades durant aquesta temporada per la Mutualitat Catalana de Futbolistes. Tarragona ha estat l’última de les xerrades després de Barcelona, Lleida i Girona.  En total, unes 200 persones han omplert l’Auditori de La Pobla de Mafumet per escoltar les paraules dels dos cardiòlegs. Presidents de clubs, jugadors, i àrbitres han estat representats en aquest acte.

Els doctors Ricart Serra i Francesc Carreras Costa han tornat a ser els ponents de la conferència 'Valoració cardiològica en medicina de l’esport. Mort sobtada. Prevenció i riscos', organitzada per la Mutualitat Catalana de Futbolistes amb la col·laboració de la delegació de Tarragona de la Federació Catalana de Futbol.

Tots dos metges han agraït l’oportunitat donada pel món del futbol per difondre un missatge de tranquil·litat en relació a la mort sobtada, que en moltes ocasions ens colpeja amb titulars de grans jugadors que han mort jugant a futbol. La prevenció segueix sent l’eina fonamental per evitar que jugadors que estan malalts del cor continuïn jugant a futbol, posant en risc la seva vida: un electrocardiograma o una bona prova d’esforç evitaria aquestes morts inútils.

Quan existeix un risc cardiovascular?

 • Cardiopatia orgànica no diagnosticada però amb símptomes.
 • Cardiopatia orgànica aguda.
 • Cardiopatia isquèmica no diagnosticada amb antecedents familiars de risc cardiovascular.

Serra, seguint amb la imprescindible tasca de la prevenció, ha deixat clar quins són els nivells a seguir quan hi ha riscos cardiovasculars en els esportistes:

Assistència Primària: metges de família, pediatres, infermeres tenen una funció bàsica de primer nivell.

 • Segon nivell: seguiment per especialistes en medicina de l’esport.
 • Derivació al cardiòleg en casos de dubte.

L’esport no és contraproduent per la mort sobtada. Si estem sans és una font de salut. “L’esport estimula la producció d’endorfines que generen benestar i estan molt relacionades amb la concentració i l’atenció”, apunta Ricart Serra, cardiòleg del FC Barcelona durant vint anys.

La segona part de la conferència ha estat dirigida per Carreras, doctor en Medicina de la UAB, director de la Unitat d’Imatge Cardíaca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, membre del CIBERCV-ISCII i expert en ecocardiografia i tècniques d’imatge cardíaca avançada. Ha iniciat la seva conferència fent una definició sobre la mort sobtada: “Mort sobtada és l’aparició sobtada o inesperada d’una aturada cardíaca en una persona que aparentment es troba sana i en bon estat”.

Carreras ha mostrat unes estadístiques molt interessants que corroboren l'excepcionalitat de la mort sobtada en la pràctica esportiva a Espanya, amb dades des de 1995 a 2006 en federats de tots els esports:

 • 180 morts en aquest període.
 • El que és el mateix: 16 morts/ de 3.500.000 esportistes de totes les federacions.

Les causes de la mort sobtada en esportistes joves són com a conseqüència de patir anomalies congènites de les arteries coronàries, malaltia arterioescleròtica coronària, miocardiopatia arítmia genètica i miocardiopatia híper tròfica.

Carreras ha informat de les característiques que identifiquen la mort sobtada durant la pràctica esportiva:

 • Pèrdua brusca de consciència.
 • Ulls oberts amb mirada fixa.

La forma d’actuar ha de ser immediata amb un massatge cardíac (RCP) i desfibril·lació.

Per què mor un esportista de mort sobtada?

 • MENORS DE 35 ANYS: Les malalties cardíaques hereditàries (miocardiopatia hipertròfica, displàsia eritrogènica, canal paties), anomalies congènites de les artèries coronàries, orígens hereditaris, múscul cardíac gran, anomalies en les artèries (de difícil diagnòstic si no s’utilitzen tècniques d’imatge cardíaca avançada), són les causes més prevalents.
 • MAJORS DE 35 ANYS: Infart agut de miocardi és la causa més freqüent.

A la conferència han assistit l’alcalde de La Pobla de Mafumet, Joan Maria Sardà; la regidora d’esports del municipi, Estefanía Serrano; el Secretari de Junta i delegat de l’FCF a Tarragona, Josep Vives; el directiu de l’FCF Ricardo Pacheco; el subdelegat a Tarragona Rafael Pinedo; i tots els directius de l’estructura federativa de la delegació de l’FCF a Tarragona. Per part de la Mutualitat Catalana de Futbolistes han assistit el director general, Miquel Pardo, i el subdirector, Antonio Artero.

El Secretari de Junta i delegat de l'FCF a Tarragona, Josep Vives, ha assegurat que “a ningú li agrada sentir parlar d’un tema tan greu com és la mort sobtada. No obstant això, el futbol ha d’estar preparat i treballa per prevenir que els jugadors morin a un terreny de joc. Agraeixo l’esforç fet per la Mutualitat Catalana de Futbolistes per difondre un missatge clar sobre aquest tema tan delicat”.

Per la seva banda, el director general de la Mutualitat Catalana de Futbolistes, Miquel Pardo, ha valorat  que “la tasca feta durant aquests mesos pels cardiòlegs Ricard Serra i Francesc Carreras en aquestes quatre conferències fetes a tot el territori. A més de la tasca assistencial, és molt important que la Mutualitat faci una tasca de formació, divulgació i prevenció al món del futbol”.

Finalment, l’alcalde de La Pobla de Mafumet ha fet el discurs final de l’acte. Joan Maria Sardà ha destacat “la tasca de divulgació feta per la Mutualitat Catalana de Futbolistes amb la col·laboració de la delegació de Tarragona de la Federació Catalana de Futbol. També s’ha mostrat satisfet de que La Pobla de Mafumet sigui una zona cardioprotegida.Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.