’26 de abril. Play Again’, un documental de conscienciació social cap al bon comportament a l’esport
La Comissió d’Ètica Esportiva de l’FCF projecta el documental, protagonitzat per l’ex futbolista Raúl Sánchez, per tal de sensibilitzar i conscienciar sobre la violència a l’esport.
En el transcurs d’un partit de futbol de la Lliga de Veterans Vallès-Maresme, Raúl Sánchez, futbolista del Lloreda, va rebre una forta puntada de peu a l’esquena per part d’un jugador de l’Equo Calella que li va causar una lesió medul·lar i el va deixar tetraplègic. Després d’una llarga hospitalització i múltiples operacions, Sánchez va emprendre un nou camí, acceptant una dura realitat, en la seva lluita per recuperar la mobilitat de les extremitats i per deixar de ser una persona completament dependent. La seva tasca se centra en poder tornar a practicar esport algun dia, sempre que la seva rehabilitació li ho permeti i gràcies a les ganes i la força necessàries per aconseguir-ho. Actualment, segueix en fase de recuperació i es troba a l’espera del judici per l’agressió.
’26 de abril. Play Again’ és el nom d’aquest documental que s’ha emès aquesta tarda a la seu de la Federació Catalana de Futbol, a Barcelona, davant dels membres de tots els Comitès de l’FCF. Precisament, la Comissió d’Ètica Esportiva i Lluita contra la Violència ha estat la impulsora d’aquesta emissió per tal de fer difusió de la història del seu protagonista. Raúl Sánchez (Badalona, 39 anys) explica en primera persona com és la seva vida després de l’agressió, a la vegada que difon el seu cas per tal que no torni a succeir el que va patir el 26 d’abril de 2014.
El documental, sota la direcció de Guillermo Cruz, té l’objectiu de posar el seu gra de sorra per intentar erradicar la violència en el futbol. Per això, Sánchez exposa la seva història com a exemple de sensibilització i prevenció d’aquestes conductes indesitjables que encara es viuen a l’esport. Durant l’acte, el president de l’FCF, Joan Soteras, ha volgut donar personalment les gràcies a Raúl Sánchez per transmetre el missatge de conscienciació a la societat de la necessitat d’erradicar els comportaments violents dels terrenys de joc. Així mateix, ha mostrat el compromís ferm de la Federació per treballar en l’eliminació de qualsevol actitud agressiva dels camps de futbol, tal com ha fomentat en les darreres temporades a través de campanyes com ‘Respecte’, ‘Prou Violència al Futbol’ o ‘Joc Net’.
A l’emissió del documental ha assistit el president de l’FCF, Joan Soteras, acompanyat de la seva Junta Directiva; el president de la Fundació Privada Catalana de Futbol, Pere Guardiola; el director del CTA, Xavi Moreno; el director del CTAFS, Marcelino Blázquez; el director del CTE, Fèlix Gimeno; el director de l’Escola d’Entrenadors, Israel López; el director dels òrgans jurisdiccionals de l’FCF, Javier Latorre, juntament amb els membres de la Comissió d’Ètica Esportiva; i el director de la Mutualitat Catalana de Futbolistes, Miquel Pardo.
El director del documental, Guillermo Cruz, i el seu protagonista, Raúl Sánchez, també han estat presents. Per part de la Secretaria General de l’Esport han assistit Mònica Amat de Broto i Oriol Marcé. També han presenciat el documental el coordinador d’esports de la Diputació de Barcelona, Daniel Laga; i el president de la Federació Catalana d’esport adaptat, Josep Giménez.
Membre de la Comissió d’Ètica Esportiva de l’FCF
Premiat per la Fundació Privada Catalana de Futbol en els I Premis Solidaris, Raúl Sánchez és membre de la Comissió d’Ètica Esportiva i Lluita contra la Violència de l’FCF des de la temporada 2017-2018. Des de fa prop d’un any ha començat a contactar amb organitzacions i clubs esportius, tant de Catalunya com a nivell estatal i internacional, per poder explicar la seva història i conscienciar a totes les persones, especialment nens i nenes, que la pràctica de l’esport ha de ser un acte de civisme i que cal tractar amb respecte tant els companys com els rivals.
Per a més informació, es pot consultar la seva pàgina web AQUÍ.