Anna Zardaín, nova directora tècnica de l’arbitratge femení del CTA de l'FCF
Comitè Àrbitres | 21/12/2018
L’àrbitra afronta el nou càrrec il·lusionada i amb l’objectiu de continuar caminant cap a la professionalització de l’arbitratge femení català.
Anna Zardaín, nova directora tècnica de l’arbitratge femení del CTA de l'FCF

La Comissió Executiva del CTA de l’FCF ha nomenat Anna Zardaín nova directora tècnica de l’arbitratge femení, un càrrec que afronta com una “motivació personal, esportiva i professional. El meu desig és que l’arbitratge femení continuï creixent cap a la professionalització”. Pel que fa a les seves primeres setmanes al nou càrrec, Zardaín assegura que “abans de prendre decisions, primer és necessari observar i conèixer la situació actual de les àrbitres. Cal fer un estudi previ per tal d’establir prioritats, decidir estratègies i marcar objectius a curt i llarg termini. Qualsevol pla d’acció es prendrà en consonància amb la resta de l’equip directiu del CTA”.

L’arbitratge femení català està experimentant un creixement notable en els últims temps. Respecte als homes, les dones àrbitres a Catalunya representaven un 1% el 1993, un 1,5% el 2010, un 2% el 2012 i actualment un 5,5%. “Aquestes xifres ens mostren que la participació de les dones dins l’arbitratge continua sent molt baixa, fet que fa difícil promocionar-les dins d’aquesta modalitat esportiva”, afirma. Malgrat això, Zardaín destaca que “tenir una visió global sobre l’arbitratge femení, amb informació de primera línia, és cabdal perquè les mesures de captació i promoció que es puguin prendre responguin als objectius marcats”.

Una bona mostra del bon estat de salut que viu l’arbitratge femení català ha estat la recent designació de la primera tripleta arbitral íntegrament femenina, formada per Ainara Acevedo, Matilde Esteves-García i Ylenia Sánchez, per xiular el partit de Tercera Divisió Nacional entre el CP San Cristóbal i el Llagostera. “Aquesta és la línia de treball que hem de mantenir i potenciar per tal d’aconseguir més tripletes femenines en màximes categories. L’Ainara, la Matilde i la Ylenia han de servir de referents per a futures àrbitres. La integració total de la dona a l’arbitratge ha de passar per aquests referents, amb la finalitat de deixar de ser notícia només per qüestió de sexe”, subratlla.

Apassionada de l’esport des de petita, Anna Zardaín va practicar gimnàstica, atletisme, natació i futbol abans de donar el pas de ser àrbitra. Va incorporar-se al CTA de l’FCF als 15 anys, quan encara era futbolista. “Vaig decidir ser àrbitra a partir d’una campanya de captació on s’informava els clubs d’aquesta possibilitat esportiva. Fins els 18, vaig compaginar el futbol amb l’arbitratge, fins que vaig decidir dedicar-me exclusivament a arbitrar”, recorda. D’aquesta manera, va anar assolint ascensos de categoria fins a debutar a la Tercera Divisió Nacional l’any 2011. Un curs més tard, va ser reconeguda com a millor àrbitra catalana a la 1a Gala de les Estrelles. Va retirar-se la temporada 2013-2014. “Durant aquest temps he pogut viure experiències que m’han fet gaudir, créixer i, d’alguna manera, somiar”, explica.

Quant a l’evolució de l’arbitratge femení des dels seus inicis fins a l’actualitat, Zardaín assevera que “crec que el canvi més significatiu ha estat el trencament de determinades barreres. Actualment, s’està donant un canvi d’escenari de la dona dins del món del futbol i l’arbitratge”. En darrer lloc, respecte el projecte #Orgullosa,  impulsat per l'FCF per promocionar el futbol i futbol sala femení català, remarca que “potser és massa d’hora per veure els indicadors d’aquesta iniciativa. Crec que les accions que s’estan duent a terme van pel bon camí”.



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.