L’FCF ha estat pionera en els últims anys en la lluita contra la violència en els estadis de futbol, amb la creació de les campanyes sota les denominacions de 'Joc Net', 'Respecte', "Prou Violència al futbol', 'Zero Insults a la grada! i 'Tots som un equip'.
L’FCF va confeccionar un Codi Ètic per posar-lo a disposició dels participants en les competicions federades, i també va ser la primera a proposar i aprovar noves disposicions reglamentàries sancionadores molt dissuasives. Com per exemple, sancionar amb descompte de punts de la classificació en el cas de reincidència en incidents molt greus o greus de públic; i concedir la potestat als àrbitres per suspendre temporalment la celebració d'un partit de futbol, en el cas d'escoltar insults del públic, i fins i tot poder decidir la suspensió definitiva quan hi hagués reiteració en els esmentats insults.
És cert que costa molt assumir que un partit de futbol no és més que un joc en el transcurs del qual es produeixen errors continus. Per tant, de la mateixa manera que és un absurd pretendre que els futbolistes no s'equivoquin, també ho és exigir als àrbitres la perfecció. No podem oblidar que als àrbitres també els agrada el futbol i practicar esport, com als futbolistes.
Les entitats esportives poden desenvolupar una important tasca en la prevenció d'actuacions antiesportives en els partits de futbol, per exemple, celebrant reunions amb els pares i mares, cos tècnic i futbolistes abans de l'inici de la temporada i durant el transcurs de la competició per donar a conèixer, difondre i fer complir els principis i valors que figuren en el Codi Ètic de la Federació Catalana de Futbol. Així mateix, poden utilitzar la seva capacitat d'influència, difonent a les xarxes socials missatges que fomentin el fair play, el respecte i els valors ètics en el futbol.
L'Òrgan de l’FCF que s'encarrega de vetllar pel compliment dels principis i valors que recull el Codi Ètic és la Comissió d'Ètica Esportiva i Lluita contra la Violència, que està formada per un total de 21 membres que provenen de diferents entorns professionals, de reconeguda solvència en l'àmbit de l'esport, la seguretat pública i l'educació.
La Comissió d’Ètica Esportiva i Lluita contra la Violència (CEEiLLcV) consta de quatre subcomissions: la subcomissió d'ètica esportiva, de lluita contra la violència, de xarxes socials i d'integritat. Les seves funcions figuren contemplades en els estatuts de la Federació Catalana de Futbol i en el seu Codi Ètic i, entre d’altres, consisteixen a analitzar i dur a terme totes les actuacions necessàries per garantir el compliment del Codi Ètic, en formular denúncies als òrgans jurisdiccionals i elaborar expedients informatius dirigits als òrgans i autoritats competents per a la incoació, tramitació i resolució d'expedients sancionadors en aquesta matèria.
Col·laboració conjunta amb Mossos d'Esquadra
D'altra banda, cal destacar el treball conjunt que estan desenvolupant la Federació Catalana de Futbol i el Cos de Mossos d'Esquadra amb la prevenció de la violència, mantenint reunions setmanals amb l'Oficina de l'Esport dels Mossos d'Esquadra per fer un seguiment dels partits de futbol i futbol sala que se celebren a Catalunya.
L'última col·laboració és molt recent, i consisteix en la campanya conjunta d'ambdues entitats que s'ha posat en marxa en els mitjans de comunicació i en les xarxes socials anomenada "#JoJugoNet", i que està destinada a erradicar els comportaments violents dels camps de futbol i pavellons i pistes de futbol sala de Catalunya.
Autor: Miquel Novell, responsable Subcomissió Lluita contra la Violència de l’FCF.