La Mutualitat Catalana de Futbolista fa una sèrie de recomanacions per a que el canvi d’horari d’aquest cap de setmana tingui un mínim efecte sobre el rendiment dels esportistes.
El canvi d’hora que s’efectua dues vegades l’any comporta una alteració del ritme biològic que pot provocar trastorns del son, sobretot en els nens i la gent gran, que són els més vulnerables en aquests canvis de rutina. Les persones que pateixen problemes neurològics, com migranyes o epilèpsia, poden patir un deteriorament transitori dels seus símptomes, i els que habitualment tenen dificultat per conciliar el son els costarà més acostumar-se al canvi.
Tanmateix, els experts assenyalen que els efectes sobre l’organisme en persones sanes són mínims. Poden sentir-se més cansades del que és habitual, una mica desorientades o amb falta de concentració, però en uns dies, entre tres i cinc, el cicle vigília-son s’haurà compensat. No obstant, recomanem una sèrie de consells per adaptar-se millor al canvi d’hora i reduir al màxim les possibles molèsties i inconvenients:
- Modificar paulatinament l’horari dels dinars per adaptar-lo poc a poc al nou.
- Ajustar també l’hora d’anar a dormir. Començar uns dies abans del canvi d’hora, amb 15 minuts cada dia.
- No fer la migdiada fins que l’organisme s’habituï al nou horari de son.
- Mantenir-se hidratat.
- No prendre medicaments per dormir, ni begudes alcohòliques, i limitar la ingesta de cafeïna.
Un dels avantatges d’aquest canvi d’horari és que, més hores de llum signifiquen també més temps per gaudir de l’esport i les activitats que es realitzen a l’aire lliure, com practicar futbol.