El Comitè Tècnic d’Àrbitres de Futbol Sala tanca una nova temporada amb el ja tradicional Clínic arbitral, al qual han assistit més de 300 àrbitres, assistents, informadors i altres convidats.
Formació fins al final de temporada. Aquest dissabte, en el marc de la 12a Festa del Futbol Català, el Comitè Tècnic d’Àrbitres de Futbol Sala ha celebrat la desena edició del Clínic d’Àrbitres de Futbol Sala al Centre Cultural de Martorell. Un esdeveniment formatiu amb ponents de màxim nivell, que ha reunit a més de 300 àrbitres, assistents i informadors d’arreu de Catalunya i fins i tot algun entrenador.
L’apertura de l’acte ha estat a càrrec de Marcelino Blázquez, Cap del CTAFS. En aquesta ocasió, ha agraït l’esforç a tots els ponents, així com la presència a àrbitres, assistents i informadors, a més dels entrenadors que no s’han volgut perdre l’esdeveniment. El màxim responsable arbitral a Catalunya, també ha volgut recordar al col·lectiu que és important gaudir de l’arbitratge i no perdre la passió.
Seguidament, Isabel García, psicòloga esportiva, ha estat l’encarregada d’impartir la primera ponència. Per iniciar, ha fet una dinàmica de grup amb rols positius i negatius per entendre com es pot afectar en una persona. A continuació, ha centrat la sessió en l’autodiàleg. Isabel García ha explicat que els àrbitres han de dominar el seu propi pensament, per a poder-se autoregular i no condicionar-se negativament i que això condueixi a generar emocions desagradables, perdre concentració i tenir males preses de decisions. La psicòloga esportiva ha detallat els tipus d’autodiàleg: autoconfirmacions, autoinstruccions i autoreforçaments i els beneficis de posar-los en pràctica: millorar l’atenció, la concentració, la motivació i la preparació mental, augmentar la confiança, regular els nivells d’activació, eliminar mals hàbits, adquirir noves habilitats i suportar l’esforç. Finalment, Isabel García ha explicat com aplicar l’autodiàleg perquè els àrbitres puguin posar-ho en pràctica.
Posteriorment, Josán González, entrenador del Córdoba FS, ha fet una exposició focalitzada en la relació entre les figures d’entrenador i d’àrbitre, intentant posar perspectiva des de la base fins a l’elit. L’entrenador cordovès ha demanat als àrbitres que ajudin els entrenadors joves que estan iniciant, perquè ells també s’estan formant i han d’aprendre com tractar amb els àrbitres. Per altra banda, ha exposat que els entrenadors han de tenir respecte vers els àrbitres, han de conèixer les regles de joc, cal que agraeixin i felicitin els àrbitres i que la comunicació entre ambdues parts sigui clara i eviti confusions. Josán González, ha comunicat amb determinació que l’esport professional ha de ser exemplar i cal que els entrenadors siguin respectuosos amb els àrbitres i que evitin generar ambients de crispació, però també ha afirmat que els àrbitres cal que es formin a nivell pràctic molt més del que ho fan, ja que els equips entrenen diversos dies setmanalment.
Més tard, Xavier Garcia, àrbitre català de Segona RFEF Futsal, ha aportat la perspectiva arbitral reflexionant sobre si l’arbitratge és una feina o una afició. Garcia Sánchez ha fet un repàs a la seva trajectòria esportiva vital, per servir d’exemple i inspiració als àrbitres més joves i que a través de l’arbitratge cerquin grans objectius i, sobretot, la felicitat. Seguidament, ha fet un anàlisi dels inconvenients que poden trobar-se els àrbitres segons la seva experiència al CTAFS i ha plantejat solucions a cadascuna de les etapes i els seus inconvenients. Finalment, Xavi Garcia ha conclòs que l’arbitratge és per a ell una passió.
Per tal de tancar la formació, el CTAFS ha organitzat una taula rodona entre els entrenadors d’elit, Josán González del Córdoba FS i Santiago Valladares del Peñíscola Globeenergy FS i els àrbitres de Segona RFEF Futsal Xavier Garcia i Joel Garcia amb la moderació del Responsable de Formació del CTAFS, David Sagrera. En aquesta part, s’ha portat a debat les protestes des de les banquetes i el que generen en l’ambient i els jugadors, la possibilitat de penalitzar molt més les protestes com en el bàsquet, la inclusió del vídeoarbitratge al futbol sala d’elit i la gestió arbitral quan un equip arriba a la cinquena falta i a l’hora de tractar amb un jugador jove i un de veterà.
El punt i final al desè Clínic d’Àrbitres de Futbol Sala l’ha posat el Director General de la Federació Catalana de Futbol i Director de la Lliga Catalana de Futbol Sala, José Miguel Calle, qui ha agraït al col·lectiu arbitral la seva tasca infatigable per tirar la competició endavant i ha exigit que els àrbitres continuïn formant-se i autoanalitzant-se per a millorar. A més, Calle ha volgut mostrar el seu suport personal i el federatiu al CTAFS, després d’una temporada dura i amb massa incidents i ha assegurat que com a institució es continuarà treballant per erradicar la violència i les faltes de respecte del futbol sala català.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.