El Comitè Tècnic d'Entrenadors de Futbol Sala ha donat el tret de sortida a la nova edició d'un Clínic d’Entrenadors que aquest any se supera amb un rècord de ponències teòriques i pràctiques coincidint amb la 10a Festa del Futbol Català.
Formació de luxe per anar fent boca. El Comitè Tècnic d’Entrenadors de Futbol Sala ha organitzat un nou Clínic d’Entrenadors al Centre Cultural de Martorell, un curs exprés excepcional que s'impartirà entre avui dissabte i demà diumenge coincidint amb la 10a Festa del Futbol Català. L’acte s’ha dividit en tres blocs, tots amb una primera part teòrica i una segona pràctica. La sessió de dissabte ha comptat amb una doble sessió, una matinal i una a la tarda, deixant la traca final per demà diumenge dia 16 de juny.
L’objectiu d’aquest esdeveniment és continuar aprofundint i ampliant els coneixements vers el futbol sala, per part dels entrenadors. D’aquesta manera, els assistents obtenen més formació i recursos per tal de realitzar sessions d’entrenament de major qualitat amb els seus respectius equips.
L’acte ha començat amb la presentació i la benvinguda del Cap del Comitè Tècnic d'Entrenadors de Futbol Sala, Chus Esteban. Ha estat ell precisament qui ha presentat el primer ponent, el Dani Martínez, actual 2n entrenador i preparador físic de l’Industrias Santa Coloma, equip de la Liga Nacional de Fútbol Sala.
Martínez, que debutava en un Clínic d’Entrenadors, ha ofert una ponència professional, aplicable al futbol sala amateur. La seva posada en escena ha estat molt clara i visual, acompanyada de molts vídeos dels seus propis entrenaments. L’exposició de les seves idees ha estat basada en la inclusió d’aspectes tècnics i tàctics a l’escalfament de cada entrenament. El tècnic d’Industrias ha remarcat la necessitat d’aprofitar tots els minuts en les sessions preparatòries, introduint des del principi de l’escalfament exercicis que contribueixin a automatitzar moviments i gestos individuals i grupals. Això permetrà millorar la tècnica individual i el sistema de joc que es pretén desenvolupar amb l’equip.
El segon en pujar a l’escenari ha estat Juanlu Alonso, entrenador del Peñíscola RehabMedic (equip també de la LNFS), que ha exposat els diferents sistemes defensius en situacions de 5 contra 5. En primer lloc, Alonso, ha volgut destacar la importància de prioritzar les característiques dels jugadors, dels rivals i els condicionants de la competició, per sobre del sistema defensiu predilecte de l’entrenador, a l’hora de determinar el sistema de l’equip. Seguidament, ha centrat la ponència en explicar la defensa amb canvis, intentant oferir als presents, les moltes possibilitats i variants d’aquest tipus de sistema defensiu.
Un cop finalitzades les dues primeres ponències teòriques, el mateix Juanlu Alonso ha estat l’encarregat de dirigir la primera ponència pràctica al Pavelló Municipal de Martorell. Aquesta sessió ha estat dissenyada per exercitar les explicacions sobre els sistemes defensius en pista i perquè els assistents poguessin interioritzar millor tots els conceptes.
Després d’una pausa per descansar i recarregar energies, ha arribat el torn de la ponència del psicòleg esportiu, Pep Marí, que ha encetat les formacions teòriques de la tarda. Marí ha iniciat el discurs fent referència a la importància de predicar amb l’exemple per part dels entrenadors, d’allò que intenten inculcar als seus jugadors. El psicòleg ha exposat que considera que hi ha quatre necessitats psicològiques pels entrenadors, classificades en forma de piràmide: a la base, l’autocontrol emocional a la recerca del rendiment al 100%. Al segon esglaó, la conducció grupal per generar un bon clima d’aprenentatge. Al tercer calaix piramidal, Marí ha col·locat la gestió de l’entorn, per evitar que aquest sigui perjudicial, i, finalment, al cim de la piràmide, ha situat l’ensenyament dels conceptes i dels valors de l’esport en qüestió.
A partir d’aquest mapa conceptual, Marí ha seguit desenvolupant tota la ponència, apel·lant a l’emotivitat i a la motivació per assolir resultats en els jugadors. A més, també ha exposat a tots els presents, que el més important és la necessitat d’aconseguir que siguin els jugadors qui descobreixin la resposta en les diferents situacions. Els tècnics han de marcar el camí i preguntar molt, perquè és d'aquesta manera com els jugadors arriben a la resposta. El gironí ha afegit que és imprescindible reforçar els aspectes positius de cada jugador i no només allò que cal corregir i millorar, per carregar-los d’energia i motivació.
Per últim, l'entrenador de l'Osasuna Magna, Imanol Arregui, ha tancat el reguitzell de ponències del primer dia de Clínic amb una classe teòrica, celebrada al Centre Cultural, sobre el treball de la sortida de pressió, una xerrada que després s'ha dut a la pràctica al Pavelló Municipal de Martorell. En primer lloc, Arregui ha explicat els diferents aspectes que cal tenir en compte a l’hora de superar les defenses amb una primera línia molt alta. Entre aquests ítems, el navarrès ha destacat els individuals sense pilota i també amb ella, l’establiment i el perfeccionament de les dualitats, l’establiment del joc en situacions amb tres jugadors, i els sistemes i els moviments, segons el sistema ofensiu i el de la defensa rival. Posteriorment, el tècnic de l'Osasuna Magna ha exposat els diferents tipus de sortides de pressió i els condicionants que poden sorgir en aquestes.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.