Ara a la Mar Bella de Barcelona, l'objectiu és oferir el servei a tot el territori, com un dels últims passos per tornar a competir després d'una lesió de genoll.
Després d'una operació de genoll, hi ha passos imprescindibles per tornar als terrenys de joc. Un cop superada l'etapa de rehabilitació, arriba la de readaptació, que es combina amb la tornada progressiva als entrenaments. Per aquest motiu, la Mutualitat de Futbolistes posa a disposició dels federats i federades aquest servei, que es troba en l'actualitat a Barcelona i Tarragona, i s'hi accedeix per prescripció estrictament mèdica. Properament, l'objectiu és oferir el servei de readaptació a tot el territori. És l'esglaó necessari per preparar el cos per tornar a practicar el futbol, quan s'ha patit una lesió greu.
Aquesta readaptació la fan un readaptador de la Mutualitat de Futbolistes i un preparador físic. A Barcelona té lloc al CEM de la Mar Bella. Per Raúl Fernández, un dels readaptadors, "la part de la rehabilitació és part més del metge i del fisioterapeuta, començant a treballar amb la persona lesionada". És just després, quan "l'estructura lesionada està ja preparada per poder començar a treballar amb més intensitat, que entra la fase de la readaptació".
RaúlFernández explica com es treballa amb els lesionats: "Treballem amb l'objectiu d'ajudar-los a recuperar-se de la seva lesió. Nnormalment han passat pel quiròfan i, per tant, són de llarga durada. Vam observar la necessitat d'ajudar a aquests jugadors, que als seus clubs no tenen tants recursos, i d'aquesta manera ajudar-los en "l'última etapa de la seva recuperació".
Com diu el doctor Ramon Cugat, traumatòleg de la Mutualitat de Futbolistes "cal estar en forma per practicar esport, i no fer esport per estar en forma". La readaptació és l'últim pas per començar a entrenar amb l'equip i preparar-se físicament per jugar de nou a futbol, o futbol sala.
Les parts de la sessió El preparador físic, Ivan Coca, ens desvetlla les sessions que es realitzen amb els nois i noies lesionats: "En la part inicial sempre fem un bloc de mobilitat i activació, i ja després entrem amb el treball de força. Per ells i elles, és important reforçar la musculatura de l'extremitat inferior. Per tant, la primera part de la sessió la dediquem a la força. I en acabat, depenent de la situació de la lesió que es troba cadascú, anem introduint accions amb una mica més d'impacte, tècnica de carrera, girs o salts".
Aquest model de readaptació per la recuperació es vol exportar a tot Catalunya i és una pràctica cada com més estesa entre els esportistes, que veuen amb més optimisme el fet de tornar a practicar futbol o futbol sala després de llargues recuperacions. És el cas de la jugadora lesionada de l'Atlètic Masnou,Queralt Gallès, que va estar a punt de deixar els terrenys de joc: "M'ha donat l'oportunitat de tornar a fer una cosa productiva, que abans no podia fer. M'he tornat a sentir cansada i això és molt satisfactori. Al principi de la lesió vaig decidir que deixaria el futbol, i gràcies a la readaptació he volgut tornar a jugar".
RaúlAcebedo, jugador de la FEGrama, creu que "aquesta tècnica ajuda molt. Primer vaig fer rehabilitació a la seu central de la Mutualitat de Futbolistes. Una vegada superada aquesta part inicial de la rehabilitació, aquí fem molt més moviment. Francament, estem molt contents aquí treballant i veient els resultats. Notem una millora molt gran. Al principi em costava fins i tot caminar i no m'imaginava començar a córrer tan aviat".
Tots ells i elles són testimonis i viuen en primera persona l'experiència de la readaptació, en el llarg camí de recuperació després d'una intervenció quirúrgica de lligaments encreuats, o de menisc, entre d'altres. La Mutualitat de Futbolistes acompanya els jugadors i jugadores en aquest camí de superació, per tornar a sentir-se futbolistes.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.