La Fundació Catalana de l’FCF va premiar el club rubinenc per la seva tasca amb el futbol adaptat que ha pres un caire internacional.
El Club Escola de Futbol Can Mir de Rubí és una de les entitats esportives pioneres en la promoció del futbol adaptat. Des de fa més de 10 anys treballa per la inclusió i la igualtat d’oportunitats de nois i noies amb diversitat funcional mitjançant la pràctica de futbol i l’ha portat a dia d’avui a comptar amb 6 equips de futbol inclusiu i més de 70 jugadors i jugadores. Fruit d’aquest treball i experiència amb el món del futbol adaptat, el Can Mir ha iniciat un projecte d’intercanvi amb altres equips inclusius internacionals. Una experiència que permet durant un cap de setmana viatjar a un país estranger per conèixer i intercanviar vivències de cada país al món del futbol i la diversitat funcional, ja sigui a nivell tècnic i esportiu com administratiu o legal i amb la col·laboració de les pròpies famílies usuàries. Aquest projecte ha estat reconegut en els VIII Premis Solidaris de la Fundació Catalana de l'FCF que es van celebrar elpassat 18 de febrer a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm.
Un exemple és l’intercanvi que va fer aquest 2024 el Can Mir amb un equip inclusiu de Milà: l’experiència va permetre a aquests nois i noies viatjar a un país estranger, conèixer una ciutat nova, descobrir nous equips i disputar partits de futbol de caràcter internacional. El president del CEF Can Mir, Xavi Mas, explica el naixement de l’acció. “El projecte sorgeix d’un altre projecte que no era amb persones amb discapacitat sinó que era amb joves emigrants” reconeix. El club vallesà estava inclòs en un programa europeu que també hi era a Lisboa, Brusel·les i Milan. Veient els altres equips, Xavi Mas va veure una similitud amb el conjunt italià, Bresso 4. “Eren molt semblants, amb la filosofia, en com ajudaven els nens i tenien dos equips de diversitat funcional i a partir d’aquí vam decidir el director del Bresso i jo vam decidir ajuntar-nos per intentar quadrar que poguéssim anar nosaltres a Milà i ells a Barcelona” relata Mas.
L’experiència del CEF Can Mir viatjant a Milà va ser inoblidable per tots els jugadors que van tenir l’oportunitat d’anar a la ciutat italiana. “Alguns no havien sortit de Rubí i no havien agafat mai un avió, per ells va ser una experiència increïble” assegura el president. L’endemà de jugar van poder veure la ciutat i visitar el Duomo de Milà. “Veure les cares d’il·lusió...i de les coses més maques que vam compartir va ser amb les altres famílies, italianes sobretot, com s’entenien, com es comunicaven els nostres nanos amb els italians amb qualsevol tipus de discapacitat”.
La segona part d’aquest projecte va consistir en que l’equip de Milà fes el mateix a Rubí. Al cap d’uns mesos, el Bresso 4 va viatjar a Catalunya i des del CEF Can Mir els hi van fer una rebuda molt gran. Tots dos equips van guanyar en experiències noves i sobretot, en augmentar la família del futbol adaptat dins i fora de les nostres fronteres: tan físiques com en les discapacitats. L’entrenador del CEF Can Mir, Ilyass Benanilou, reconeix que l’experiència va ser molt especial. “Gràcies al club va fer tot el possible per anar amb l’equip i m’agradaria tornar a viure. Vam fer un bon partit però el més important és que vam fer molts amics, molta amistat i va ser molt bonic”.
La Unió Europea s’ha interessat molt en aquest projecte fins el punt que vol finançar el projecte per propers viatges del Can Mir i ampliar-lo a altres països com França, Alemanya o Bèlgica, que vol comptar amb la implicació de les administracions públiques de cada país, així com de professionals que puguin ajudar en la integració social d’aquestes persones.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.