Gran acollida de la conferència sobre la mort sobtada a Girona
Mutualitat FCF | 13/04/2018
Desenes de persones han acudit a l’auditori Irla per seguir la tercera conferència itinerant ‘Valoració cardiològica en medicina de l’esport. Mort sobtada. Prevenció i riscos’.
Gran acollida de la conferència sobre la mort sobtada a Girona

L’Auditori Irla de Girona ha acollit la tercera conferència itinerant sobre la “Valoració cardiològica en medicina de l’esport. Mort sobtada. Prevenció i riscos” organitzada per la  Mutualitat Catalana de Futbolistes amb la col·laboració de la delegació de Girona de la Federació Catalana de Futbol. Una xerrada, impartida pels cardiòlegs Ricart Serra i Francesc Carreras, dirigida al món del futbol català i l’esport en general amb la intenció de desdramatitzar sobre aquesta mortal patologia, que no esdevé en esportistes que estiguin sans.

Els doctors han insistit una vegada més, com ja ho van fer a Barcelona i a Lleida, que la mort sobtada pot succeir en esportistes que estan malalts del cor. Tots dos han posat molt d’èmfasi en la prevenció, en conèixer el cos i el cor abans de fer esport per descartar patologies greus que puguin portar a una mort sobtada. Fent un electrocardiograma es pot saber si existeix alguna anomalia al cor i com pot afectar en l’activitat diària i, sobretot, esportiva.

Els dos cardiòlegs, que pertanyen a la Fundació Cors Units,  han  coincidit en treure alarmisme en relació a la mort sobtada que en moltes ocasions es magnifica per la mort d’esportistes d’elit. El món del futbol amateur ha de fugir d’aquests estereotips. Si un jugador de futbol s’ha fet proves cariològiques i està sa, en condicions normals, difícilment patirà una mort sobtada. Per això, malgrat no ser obligatori, tot esportista hauria de passar unes proves bàsiques cariològiques (electrocardiograma) per descartar qualsevol patologia del cor que pugui implicar una mort sobtada.

“La mort sobtada la pateixen malalts que fan esport”, així de contundent ha estat, una vegada més, Serra. Per tant, les revisions de cor haurien de fer-se a tot aquell que practica un esport per tenir la seguretat que no pateix cap patologia al cor: la mort sobtada no sobrevé en esportistes sans.

Com a les anteriors conferències, els doctors Serra i Carreras han dividit les seves intervencions en dues grans àrees:  la valoració de l’aptitud esportiva bàsica, elaborada per Serra, i la utilitat de les exploracions complementàries en els casos dubtosos, impartida per Carreras.

Serra, durant 20 anys cardiòleg del FC Barcelona, ha posat com a exemple el ciclisme. L’esforç titànic que fan els ciclistes, pujant grans ports de muntanya, exigint al seu cos un esforç descomunal, pràcticament no causa morts sobtades, i moltes d’elles han estat associades al dopatge. El veterà cardiòleg ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat: “Es parla de la mort sobtada quan veiem casos de futbolistes de Primera Divisió (Puerta o Jarque, com a exemples més destacats) que veiem en els mitjans de comunicació, que cauen fulminats a terra i moren. Hem de fugir d’aquest alarmisme i tenir clar que aquestes morts han estat com a conseqüència d’una malaltia que patien i no havien identificat, i tenint clar que no van morir per fer esport, sinó per la malaltia que ja tenien.”

En la segona part de la conferència, Carreras, doctor en Medicina de la UAB, Director de la Unitat d’Imatge Cardíaca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, membre del CIBERCV-ISCII i expert en ecocardiografia i tècniques d’imatge cardíaca avançada, ha mostrat unes estadístiques molt interesants que corroboren l'excepcionalitat de la mort sobtada en la pràctica esportiva: “De cada 100.000 esportistes a l’any només perd la vida un per mort sobtada. A Espanya moren sobtadament un total de 16 a 20 esportistes a l’any com a mínim”, ha asseverat. També ha tornat a insistir que les revisions periòdiques, en particular si hi ha antecedents de malalties cardíaques de transmissió familiar com algunes miocardiopaties, poden salvar la vida d’un esportista. Pràcticament no hi ha casos de mort sobtada en els esportistes que passen reconeixements mèdics periòdics.

Per què mor un esportista de mort sobtada?

MENORS DE 35 ANYS: Les malalties cardíaques hereditàries (miocardiopatia hipertròfica, displàsia eritrogènica, canalopaties), anomalies congènites de les artèries coronàries, orígens hereditaris, múscul cardíac gran o anomalies en les artèries (de difícil diagnòstic si no s’utilitzen tècniques d’imatge cardíaca avançada) són les causes que més prevalen.

• MAJORS DE 35 ANYS: Infart agut de miocardi és la causa més freqüent.

La conferència s’ha iniciat amb el parlament del delegat territorial de la Secretaria General de l'Esport, Josep Pujols i Romeu. Pujols ha destacat la tasca del doctor Ricard Serra al món de l’esport, i en concret en el control cardiològic de grans esportistes d’elit a la Blume o al FC Barcelona. Ha lloat el fet que Girona sigui una zona cardioprotegida, ja la majoria de les instal·lacions esportives dels municipis gironins estan dotades de desfibril·ladors automàtics. El delegat de Girona de la Secretaria de l’Esport ha entregat dues samarretes del Dia Mundial de l’Activitat física als dos cardiòlegs conferenciants.

Per la seva banda, el directiu i delegat de l'FCF a Girona, Jordi Bonet, ha agraït la tasca divulgativa dels dos cardiòlegs i l’estreta relació existent entre l’FCF i la Mutualitat Catalana de Futbolista amb una finalitat com és l’assistència al mutualista. Bonet ha remarcat la presència d’àrbitres a la conferència, ja que són ells els primers que es troben amb situacions de morts sobtades als terrenys de joc.

El director general de la MCF, Miquel Pardo, ha finalitzat l’apartat de parlaments, incidint en la tasca de formació, divulgació i docència que s’està fent des de la Mutualitat Catalana de Futbolistes. La conferència s'ha pogut seguir en directe via streaming al web de la Generalitat de Catalunya a Girona.



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.