Les conclusions del projecte ‘#ORGULLOSA. Futbol per a la igualtat’ es presenten en societat
L’FCF i l’INEFC han donat a conèixer el resultat d’un projecte pioner que impulsa diverses activitats a diferents instituts de Catalunya sota l’empara d’#ORGULLOSA.
A la Sala d’Actes de l’FCF, a Barcelona, s’ha dut a terme la presentació del projecte que han realitzat conjuntament la Federació Catalana de Futbol i l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC), anomenat ‘#ORGULLOSA. Futbol per a la igualtat’, el qual es va iniciar al mes de setembre de l’any 2019. Aquest programa d’activitats és una proposta educativa que pretén fomentar la igualtat entre nois i noies en l’esport, i contribuir a la construcció d’un model educatiu basat en la cooperació, el respecte i la capacitat crítica, amb el futbol i el futbol sala femení com a eix conductor i centre d’interès. Ambdues institucions volen implementar aquest projecte als instituts catalans i contribuir als canvis de models i relacions tradicionals de gènere en l’esport i a través del futbol.
Els objectius del programa són:
- Promoure la capacitat crítica sobre els estereotips de gènere i la discriminació en l’activitat física i l’esport.
- Fomentar la cooperació i el respecte entre nois i noies en la pràctica del futbol i el futbol sala.
- Millorar les habilitats bàsiques, tècniques, tàctiques i estratègiques vinculades a la pràctica del futbol i del futbol sala dels nois i les noies.
- Afavorir les relacions entre els centres educatius, les famílies i els clubs esportius de l’entorn.
Una de les ambaixadores del projecte, l’ex seleccionadora i actual entrenadora de la Reial Societat a la Lliga Iberdrola, Natàlia Arroyo, ha explicat que “el futbol femení ha crescut moltíssim els últims anys gràcies a diferents factors, però sobretot a la Federació com a entitat, ja que havia d’animar els clubs i invertir esforços, personal, il·lusions... Amb la feina que s’ha anat fent s’ha aconseguit crear una base molt sòlida de jugadores. Tot plegat ha fet que s’augmentin les llicències i, així, ara tenim un futbol femení de més quantitat i qualitat, més consolidat, en una societat molt més oberta en quant a la integració de la dona a tot arreu. Aportar recursos al futbol femení ha eliminat les excuses, ja no val dir que no tinc diners, perquè hi ha subvencions i suport de l’FCF, la Generalitat de Catalunya i la Secretaria General de l’Esport”.
Arroyo també ha dit que “un dels punts clau del projecte #ORGULLOSA era tenir presència, visibilitat, als instituts, als mitjans de comunicació, a les xarxes socials... Aquest projecte va posar en marxa moltes coses perquè ara mateix estiguem en aquest punt de bona salut”.
La coordinadora del programa, Susanna Soler, ha comentat que “des del moment que l’FCF i la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física ens van proposar participar en aquest projecte vam pensar que era idoni per millorar la societat i afavorir la igualtat. La idea és convertir el futbol en un espai de respecte, diàleg i apoderament en els centres educatius, volem que el futbol sigui part de la solució, treballar-lo de manera cooperativa, reflexiva, crítica, per a què es produeixin situacions de canvi, no d’exclusió. Volem crear un espai on nens i nenes trenquin amb els estereotips de la societat”.
Soler ha explicat que els següents passo a seguir, “a partir de la reflexió, és passar a la pràctica, a la pista, amb els professors d’educació física, amb l’aprenentatge cooperatiu de base, de manera que nois i noies poden tenir un rol de lideratge, sigui quina sigui l’experiència de cada un. Finalment, ens faltava connectar amb les famílies, donar a conèixer el futbol i futbol sala de proximitat, però també d’elit i, per això, s’han implicat jugadores professionals, per donar a conèixer el projecte”.
“L’oportunitat de treballar amb diferents centres de Catalunya ens ha permès fer el seguiment dels dubtes dels professors i professores, quines activitats funcionaven millor, què agradava més als alumnes… I això s’ha recollit en el document final que presentem avui. Volem que el professorat vegi les possibilitats que té el futbol com a eina transformadora per no seguir perpetuant els models arcaics que hi ha a dia d’avui”, ha conclòs la coordinadora del programa.
L’estructura d’#ORGULLOSA Futbol per a la igualtat
El programa s’estructura en tres blocs de treball que es complementen els uns als altres, de manera que permeten desenvolupar diferents competències i continguts clau del currículum d’Educació Física a l’etapa d’Educació Secundària. Aquest vincle amb el currículum no és casual, sinó que respon a una intencionalitat pedagògica i educativa d’educar a noies i nois en l’ideal de la democràcia i l’equitat en l’esport.
Aquests blocs permeten abordar el futbol i el futbol sala des de la seva dimensió social, cultural, educativa i esportiva:
- Bloc 1, reflexió crítica: es plantegen 5 activitats que tenen a veure amb l’anàlisi crítica de la incidència dels models i relacions tradicionals de gènere en la situació actual.
- Bloc 2, la vessant lúdica: es plantegen 10 activitats motrius que tenen relació amb la pràctica del futbol i el futbol sala d’una manera lúdica i cooperativa.
- Bloc 3, el nostre entorn: es presenten 5 activitats que impliquen el coneixement del futbol i futbol sala femení que es troba a l’abast dels nois i noies, al seu entorn proper.
Per iniciar el projecte, des de l’INEFC es van seleccionar 6 instituts d’arreu de Catalunya, especialment sensibles en la promoció de la coeducació, per posar a prova totes les activitats en un recurs pedagògic. Els centres que ho han posat en pràctica han estat: Institut d’Alella, IES Bellvitge, Institut Joan Fuster, Institut Les Vinyes, Institut Quercus i l’IES Sant Andreu.
La paraula dels protagonistes
Els ambaixadors que han realitzat les xerrades als instituts han estat els seleccionadors catalans de futbol i futbol sala. En el seu cas, l’ex seleccionadora catalana i actual responsable de la Selecció Espanyola Absoluta femenina de futbol sala, Clàudia Pons, ha dit que “l’evolució del futbol i futbol sala femení és molt positiva, necessitàvem un impuls com aquest per a que nois i noies veiessin que aquest esport el poden compartir amb els seus companys d’institut. En les visites que vam realitzar a diferents centres també hi ha hagut una evolució positiva. Crec que la imatge del futbol i futbol sala s’ha canviat, les noies ara veuen que hi ha més referents en quant a jugadores, però també d’entrenadores i àrbitres. I això és molt positiu per seguir creixent”.
En els parlaments de les autoritats, el director de l’INEFC, Eduard Inglés, ha valorat “molt i molt positivament l’experiència, ja que a nosaltres ens serveix per mostrar la materialització dels nostres objectius que són: la formació, la recerca i transferir els coneixements obtinguts a la societat”.
El president de l’FCF, Joan Soteras, ha reafirmat la continuïtat de la campanya, la qual seguirà sent “molt potent per aquesta Federació. La majoria de les ambaixadores d’#ORGULLOSA han arribat a l’elit del futbol i això és positiu per les noies que comencen a jugar. Totes elles han nodrit les nostres seleccions i també les seleccions espanyoles, aconseguint importants èxits esportius. Cal destacar que les llicències a Catalunya s’han doblat, sent la primera comunitat territorial a Espanya amb més llicències de futbol femení, ens hem convertit en un referent. És un orgull per a nosaltres promoure aquestes campanyes”.
La Secretària General d’Educació, Núria Cuenca, ha confirmat que “l’objectiu del projecte és visualitzar la discriminació i desigualtat de gènere que continua integrat a la societat i al sistema educatiu. Hem de garantir i intentar donar una educació transversal per a què les noies es puguin plantejar totes les opcions possibles, igual que fan els nois. Aquest projecte està molt ben plantejat metodològicament perquè treballa tots els aspectes necessaris per crear la confiança a les noies per atrevir-se a jugar a futbol o futbol sala”.
Per la seva banda, el Secretari General de l’Esport i l’Activitat Física, Gerard Figueras, ha expressat la idea que “l’esport és una de les eines més potents per canviar coses. El futbol és l’esport rei pel número de partits, llicències i per la quantitat de gent que s’hi dedica. Aquest projecte és imprescindile per canviar coses, per millorar el futbol, per fer que la presència de les noies estigui més normalitzada, però també per a què el conjunt de Federacions que hi ha a Catalunya s’hi sumin al projecte. Per canviar qüestions de gènere, sobretot, és molt necessari impulsar el programa d’#ORGULLOSA”.
En finalitzar l’acte, just abans de fer l’entrega d’un exemplar del programa amb totes les activitats, la Consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Budó, s’ha mostrat convençuda que “el programa és del tot necessari, per això agraeixo a l’FCF la seva lluita per voler aconseguir la igualtat entre homes i dones, ja que encara no és una realitat en la nostra societat. És molt important seguir treballant plegats. L’esport és un sector referent i, si d’aquesta manera es visibilitza aquesta realitat d’igualtat, significa que es tracta d’una campanya del tot necessària. Des del govern li donem el màxim suport a la campanya #ORGULLOSA”.
Budó ha comentat que “en el món de l’esport encara ens queda molta feina per fer, sobretot per les dones, i si ho visibilitzem, buscant referents per les nostres nenes, amb les amabaixadores del programa, estem transformant aquesta realitat per a què les més petites es puguin plantejar arribar a ser jugadores professionals. També és un treball important que han de fer les administracions. És important el foment de l’esport femení a l’esport base, a l’escolar, ja que és bàsic per a la inclusió. També és molt important el paper que juguen els mitjans de comunicació, ara ja veiem un canvi amb totes les retransmissions que es fan. A més a més, hem de seguir treballant per a que hi hagi entrenadores, directives, àrbitres, per seguir amb la transformació, ho hem de començar a normalitzar i fer-ho visible. De la mateixa manera que reivindicar els drets de les persones que practiquen l’esport de manera professional”.
A la presentació també ha assistit el vicepresident primer de l’FCF, Josep Llaó; el Secretari General de l’FCF, Oriol Camacho; i el director de l’Àrea Esportiva, Emili Gil; entre d’altres.
PROGRAMA D’ACTIVITATS